Forum POLSKO-AUSTRALIJSKI PORTAL INTERNETOWY Strona Główna


POLSKO-AUSTRALIJSKI PORTAL INTERNETOWY
KAWIARENKA INTERNETOWA WOLNEGO SLOWA
Odpowiedz do tematu
Chleb i bulki
Ewa



Dołączył: 06 Mar 2006
Posty: 75
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gols Coast / Australia

Mam pytanie:
czy w Australii mozna kupic normalny chleb, bulki lub cos do tego podobnego???? Cool
Slyszalam juz rozne zeczy na ten temat Rolling Eyes
Czy jest maka zytnia do kupienia i drozdze?? Jesli mnie zbierze ochota zeby sobie upiec chleb?? Laughing
Za odpowiedzi dzieki z gory!!
Pozdrowienia
Ewa


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
kasia



Dołączył: 05 Mar 2006
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Australia/Brisbane

Ewo, wszystko zalezy od tego w ktorym regionie mieszkasz.

Chleb tutaj to w 95% tostowy czyli bez tej naszej najsmaczniejszej skorki.
Ja zytniej maki nie widzialam. To samo z kartoflana. jest tak zwana self raising. Jesli chodzi o drozdze to jedyne ktore udalo mi sie kupic to w proszku, juz paczkowane na gramy.
Osobiscie pieke chlebek czesto, jak mi sie chce to wyrabiam w raczkach a jak na szybko to wrzucam do maszynki.

Wiesz... tesknie za takim chrupkim pieczywem...


pozdrawiam
kasia
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez kasia dnia Śro 10:16, 08 Mar 2006, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
Beata



Dołączył: 05 Mar 2006
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

My zazwyczaj jedlismy tostowy z ziarenkami i prosto z zamrazalnika do tostera.
Wychodzil smaczniutki,cieplutki i chrupiacy,ale nie wypieczony jak tost tylko taki jak prosto z pieca,bo wsadzany byl zamarzniety.

Beata


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Przemo
Gość



Mąka żytnia, drożdże, a nawet zakwas są oczywiście dostępne. Ale oczywiście w Melbourne.
Ewa



Dołączył: 06 Mar 2006
Posty: 75
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gols Coast / Australia

czyli jak bede miala zachcianke to cos sie da wykombinowac Wink
Jakby co Przemo to sie zglosze po zakwas. heheheheheehehhehe


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Beata



Dołączył: 05 Mar 2006
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

Zakwas to koniecznosc, bo nie mozna egzystowac bez zurku slaskiego Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
wszytko da sie zalatwic
kasia



Dołączył: 05 Mar 2006
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Australia/Brisbane

Ewa napisał:
czyli jak bede miala zachcianke to cos sie da wykombinowac Wink
Jakby co Przemo to sie zglosze po zakwas. heheheheheehehhehe



Ewo, zawsze da sie cos wykombinowac. Ja na przyklad zyje pomiedzy dwutygodniowym sklepem polskim przyjezdzajacym z Sydney z polskimi wedlinami, kiszona kapusta, zurkiem itp.

Nie wiesz nawet jak sie cieszylam z puszki paprykarzu Laughing

Tak jak napisalam, wszystko zalezy od tego w ktorym regionie mieszkasz i gdzie jest wiecej polonii. W Brisbane od czasu kiedy polonia byla 5 w ilosci mieszkancow, wyparla nas ludnosc wietnamska i chinska Confused

Miejmy nadzieje ze zmiany w polskim klubie dziejace sie od roku zmienia pewne rzeczy.

pozdrawiam
kasia


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Przemo
Gość



Po zakwas (na chleb i osobny na żurek) oczywiście zapraszam do nas. Drożdże normalne myślę, że dałoby się znaleźć nawet w Brisbane, tylko trzeba wejść do piekarni i o takie zapytać.
Ewa



Dołączył: 06 Mar 2006
Posty: 75
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gols Coast / Australia

No to super!! Po zakwas do Przema, po kielbase z Kasia Smile
Beatko moj maz cie w pelni rozumie!! Bo on ze slaska, heheh i slaski zurek to wazna zecz. hihihihihi :O


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
kinki



Dołączył: 14 Cze 2006
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Perth

W Perth mozna kupic typowy polski chlebek z chrupiaca skorka za jedyne $2.50 a jest tak ogromy, ze para przez tydzien nie da rady zjesc.
Spokojnie w Kakulasie mozna dostac maki kazdego rodzaju. Niestety jeszcze nie wiedzialam nigdzie swiezych drozdzy, ale te w proszku nie sa takie zle.
Jesli chodzi o wedlinke i inne miesne wyroby to mozna je dostac u kilku rzeznikow - nawet smacznejsze niz w Polsce, bo robione wedlug starych procedur.
Rowniez w kilku sklepach sa dostepne polskie produkty sporowadzane z naszej ojczyzny, ale po dosyc wysokich cenach.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
amalik
Gość



Sa wszystkie typy maki ,zakwas samemu mozecie sobie zrobic.
Pytajcie sie w piekarniach o " ray flour " to najczesciej sa koncentraty i trzeba je dzielic z biala maka.
Pozdrawiam
amalik
Gość



Przepraszam nie pisze sie "ray flour" tylko "rye flour" to tak dla zainteresowanych Smile
Tapmar7



Dołączył: 17 Kwi 2007
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Five guys fucking hard two grandmas in all holes
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Rocky



Dołączył: 22 Kwi 2007
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Bourgeious



Dołączył: 22 Kwi 2007
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Five guys fucking hard two grandmas in all holes
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Chleb i bulki
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Odpowiedz do tematu